Hoe UMC’s volwaardige arbeidsrelaties stimuleren. Cristel van de Ven in Kwaliteit in Zorg

Breed inzetbaar personeel is belangrijk om kwaliteit van de zorg, nu en in de toekomst, te garanderen. Daarbij kunnen zogenoemde i-deals een goed instrument zijn: afspraken op maat over het werk.

Medewerkers van UMC’s blijken uit het onderzoek van Cristel van de Ven  door hun werkprestaties een goede onderhandelingspositie te hebben en van nature kansen te zien maatwerkafspraken maken. Er zijn uiteraard ook mensen bij wie het niet zo gemakkelijk gaat, terwijl i-deals een nuttige aanvulling op bestaande cao-afspraken en HR-beleid rondom inzetbaarheid kunnen zijn. Zorgorganisaties die ernaar willen streven alle medewerkers de kans te bieden om i-deals te sluiten, kunnen het beste stevig investeren in de kwaliteit van gesprekken op de werkvloer, aldus Cristel van de Ven in het tijdschrift Kwaliteit in Zorg.

Lees het artikel hier

Het artikel beschrijft ook de resultaten van een beleidsonderzoek dat Factor Vijf uitvoerde naar de inzetbaarheid van verpleegkundigen. Beide onderzoeken zijn gefinancierd door SoFoKles, het kennisfonds voor de zorgsector.