April 2009. Een eetcafé in Den Bosch. Tussen saté en crème brûlée bedachten we daar Factor Vijf. Het moest een bureau worden voor organisatieontwikkeling, waarin we wetenschap en praktijk, managers en medewerkers, directie en ondernemingsraad zouden verbinden. Acht maanden, een koophuis en een gebaard kind later, togen we naar de Kamer van Koophandel.
Op 1 januari 2010 richtten we de maatschap Factor Vijf op.

Vanaf dat moment stond de telefoon nooit meer stil en waren onze agenda’s permanent gevuld. Met prachtprojecten voor verschillende opdrachtgevers in diverse sectoren. Zo hielpen we DSM goede cao’s sluiten, onderzochten we duurzame inzetbaarheid van zeevarenden, speechten we over ondernemende mensen op de Dag van de Ondernemer, begeleidden we Rijkswaterstaat met idee en uitvoering van de inmiddels succesvolle praktijk van inzetbaarheidsadviseurs, en hielpen we de Alliantie Medezeggenschap en Governance bij hun zelfevaluatie.

De afgelopen jaren hebben we een flink steentje bijgedragen aan vernieuwing van werkrelaties en verbetering van duurzame inzetbaarheid. Onze visie op dialoog en i-deals zien we terug in beleidsstukken, onze 3 V’s (vitaliteit, vakmanschap en verandervermogen) hebben hun weg gevonden naar blogs van derden, onze publicaties worden aangehaald in onderzoeksrapporten, de radio belt voor commentaar op bijvoorbeeld nieuws over werkdruk en stakingen, opdrachtgevers zijn tevreden en deelnemers aan onze workshops en masterclasses evalueren die steevast met een dikke 8 of hoger. Daar zijn we hartstikke blij mee.

Maar er knaagt iets…

In onze lezingen en adviestrajecten roepen we medewerkers op om regelmatig stil te staan bij hun eigen ontwikkeling. Organisaties geven we het advies om lummeltijd in te bouwen in het takenpakket van medewerkers. Het liefst wel twintig procent per week. Dat bevordert de creativiteit en draagt bij aan een leven lang leren!

Zelf reflecteren we ook regelmatig op ons functioneren. Maar om eerlijk te zijn nemen we daar veel te weinig tijd voor. Dat is niet echt duurzaam. En druist in tegen onze eigen adviezen.

En daarom hebben we, tien jaar na de oprichting van Factor Vijf in dat Bossche eetcafé, besloten om een half jaar ontwikkeltijd in te lassen. Een half jaar waarin we niet aan opdrachten werken. In die periode richten we ons volledig op lezen, schrijven, met mensen praten, en nadenken over nieuwe manieren voor werken en organiseren met liefde. En om te lummelen, vooral ook dat, en te zien wat daar van komt.

Dus: tussen 1 april en 30 september 2019 nemen wij volop tijd voor onze eigen vitaliteit, vakmanschap en verandervermogen. Vanaf 1 oktober 2019 zijn we weer in de lucht.

Mocht je in de tussentijd een Factor Vijf training, inspiratiesessie of workshop over duurzame inzetbaarheid, dialoog en i-deals wensen? Dat kan. Ons Factor Vijf Gezelschap werkt gewoon door. Bureaumanager Anna Zanger kan je met hen in contact brengen. (Bel 06 11846469 of mail anna.zanger

[@] factorvijf.eu.)