Employabilityportals zijn ‘hot’. Zowat elke grote organisatie heeft er een. Een employabilityportal is een internetpagina met links naar instrumenten, scans, vragenlijsten en interventies om aan je vitaliteit, vakmanschap en verandervermogen (lees: je duurzame inzetbaarheid) te werken. Deze portals maken medewerkers wegwijs in de kluwen aan mogelijkheden die branches en bedrijven bieden. Ze loodsen mensen via simpele vragen door het aanbod heen. Wil je bijvoorbeeld weten wat je talenten zijn? Doe dan een talentenscan. Interesse in deelname aan een training? Vind hier eenvoudig de training die bij je past. Vragen? Bel met onze employability helpdesk.
(Branche)organisaties geven veel geld uit aan dergelijke portals. Geavanceerde technologieën worden gebruikt; de nieuwste privacyregels gehanteerd. Als blitse bolides in de showroom van een autodealer, staat een keur aan DI-diensten te pronken in de digitale etalage van zo’n portal. Het enige wat de zelf-aan-het-stuur-van-zijn-eigen-loopbaan-zittende medewerker hoeft te doen, is de portalpagina opzoeken en gaan klikken.
Klikken ja. Want veel employabilityportals werken volgens het click-call-face concept. Dat houdt in dat tachtig procent van alle vragen via simpele muiskliks te beantwoorden zijn (click). Kom je er als medewerker niet uit? Dan kun je bellen met een medewerker van een HR service center (call). In het beste geval is dat een personeelsadviseur met verstand van zaken. In het slechtste geval is het een gebrekkig in de materie ingevoerde medewerker van een internationaal opererend call center bedrijf, waaraan deze taak is ge-outsourced. Levert zo’n telefoontje niet het benodigde inzicht op? Vraag een gesprek aan met bijvoorbeeld een opleidingsadviseur, coach of HR manager (face). Of je dan wel graag zelf, via het portal, een afspraak met die persoon wilt inboeken in het systeem (click).
Bedrijven en branches werken keihard om het gebruik van employabilityportals te stimuleren. Koplopers weten twintig à vijfentwintig procent van hun personeel naar de online DI-winkel te lokken. Geen percentage om over naar huis te schrijven, als je het mij vraagt. Maar in employabilityportal-land mag je met die score al best tevreden zijn. Veel bedrijven en branches blijven steken op een schamele tien of hooguit vijftien procent van medewerkers die men met het portal weet te bereiken. Dat zijn vaak mensen die zelf al bezig zijn met hun duurzame inzetbaarheid. Niet echt de doelgroep waarvoor een employabilityportal primair bedoeld is.
Daar sta je dan, als brancheorganisatie of werkgever. Met een glimmend gepoetste duurzame inzetbaarheidsauto die niet van zijn plek komt. Eentje die staat te roesten in de vitrine van goede bedoelingen. Het is om moedeloos van te worden.
Kan dat niet anders? Jawel. Alleen, dan kunnen die bedrijven en branches naar mijn mening beter afstappen van het, uit de webshopwereld overgenomen, click-call-face concept. Dat concept werkt niet bij het complexe en weerbarstige thema duurzame inzetbaarheid. Dat laat zich gewoonweg niet hetzelfde behandelen als het online kopen van een fiets of het via internet afsluiten van een nieuw energiecontract.
Duurzame inzetbaarheid is een thema waar je als medewerker niet gemakkelijk, noch graag over nadenkt. Laat staan dat je staat te popelen om testjes te doen waaruit wellicht blijkt dat datgene wat jij al aan je water voelde daadwerkelijk zo is. Bijvoorbeeld, dat je je werk niet meer zo leuk vindt momenteel. Of dat je rug behoorlijk vaak pijn doet de laatste tijd. Dat willen wij – mensen – helemaal niet horen van een algoritme vermomd als computertest.
Maar we voelen het wel. En stiekempjes willen we er ook best over praten (face). Met iemand van vlees en bloed welteverstaan. Geen avatar. Een collega of een coach bijvoorbeeld. Iemand die zegt: “Ach, wat rot voor je”. Of: “Goh, wat jij zegt … dat snap ik wel”. En als zo iemand je dan later belt (call) en zegt: “Hé, moet je zien wat ik tegenkwam op intranet? Een cursus die volgens mij aansluit bij wat jij me onlangs vertelde. Ik stuur je hierbij het linkje”. Dan ben je wél bereid om op dat linkje te klikken (click). En als die persoon van vlees en bloed het goed gezien en gevoeld heeft en je de juiste informatie doorstuurt, dan kan het zomaar zijn dat jij je ineens inschrijft voor een cursus, via een online boekingssysteem. Je bent ook niet de beroerdste als je ter voorbereiding op die cursus een online testje moet doen. Dat doe je gewoon. Want die cursus is iets waar jij zelf voor hebt gekozen. Eentje die naadloos aansluit bij jouw behoefte.
Boodschap voor alle bedrijven en branches met prachtige ongebruikte employabilityportals die zij dolgraag uit de mottenballen willen halen: Draai het om. Geen click-call-face meer, maar face-call-click. Ik durf te wedden dat het gebruik van uw portal dan met een flink aantal procentpunten stijgt.