Code verantwoordelijk marktgedrag: van principe naar praktijk


Evenementgegevens


Kees Blokland was personeelschef bij de NS toen er stakingen uitbraken onder de schoonmakers. Toen hij zich verdiepte in hun werkomstandigheden, schrok hij zich rot: dat we zo met mensen omgaan. 

Inmiddels is hij voorzitter van de Stichting Verantwoordelijk Marktgedrag. Al bijna 1400 bedrijven hebben de Code Verantwoordelijk Marktgedrag ondertekend. Dat betekent dat ze zich ervoor willen inzetten om mensen als mensen te zien, en niet als kostenpost.

Want maar al te vaak zijn het de kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt die de dupe worden van ondoordacht opdrachtgeverschap dat zich, in Bloklands woorden, afspeelt aan de rouwranden van de aanbestedingsmarkt.

Het ondertekenen van een Code is een mooie eerste stap voor het krijgen van, zoals de website stelt, een schoon geweten. Maar het is maar een eerste stap. Want hoe doe je dat nu, je verantwoordelijk gedragen in de markt? Hoe zorg je dat de mensen om wie het gaat, iets gaan merken van je veranderde ethiek?

Aukje Nauta is dagvoorzitter van het congres dat de Stichting hierover organiseert: Code verantwoordelijk marktgedrag: van principe naar praktijk. Meer informatie en aanmelden hier.

 

Alvast meer luisteren en lezen?

Aukjes Aanrader van 11 februari 2019 op PeoplePowerFM was: Wees een goed opdrachtgever“Ga niet met mensen om alsof het paperclips zijn.”

Lees hier de oratie van Aukje Nauta, waarin zij pleit voor Werk met liefde.

In deze uitzending van BNR in Bedrijf horen we Kees Blokland, op bezoek bij FEM investeringsbank in Den Haag, waar ze goede redenen hebben om zorgvuldig met hun schoonmakers en cateringmedewerkers om te gaan.