Het is januari. Hoera, januari! Een januari na een jaar vol bizarre wendingen en rare fratsen. Een nieuwe start. Maar ook een januari die begint midden in de tweede lockdown; met thuiswerken, homeschoolen, anderhalve-meteren en een nog altijd hoog aantal besmettingen met het coronavirus. We blijven dus nog wel even bezig met aanpassen, meebuigen, ontwikkelen, veranderen …. ploeteren.

Januari is traditiegetrouw de maand van de goede voornemens. Wellicht heb jij ze ook gemaakt. Meer bewegen? Minder schermtijd? Op zoek naar werk of naar werk dat (nog) beter bij je past? En, waren het nieuwe voornemens? Of heb je die van 2020 gerecycled? Als dat laatste het geval is, ben je niet de enige. Bij veel mensen, mezelf incluis, stranden goede voornemens onderweg. Teveel beren op de weg, teveel situaties waarin de verleiding gewoonweg te groot was om vol te houden. Niets menselijks is ons vreemd.

Daarom reik ik je, op deze – voor velen – eerste werkdag van het nieuwe jaar, een techniek aan die helpt om goede voornemens daadwerkelijk ten uitvoer te brengen. Ik ontdekte deze denktechniek tijdens het volgens van een Yale-cursus over welbevinden. Sindsdien pas ik ‘m regelmatig toe op grotere en kleinere voornemens. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik nu al mijn goede voornemens bereik. Maar de kans op welslagen is er aanzienlijk door gestegen.

De techniek heet WOOP, en is bedacht en onderzocht door de Duitse wetenschapper Gabrielle Oettingen. WOOP is een acroniem. Het staat voor: Wish, Outcome, Obstacle, Plan. Het werkt als volgt.

  • Allereerst bedenk je wat je wilt (wish). Dit is jouw goede voornemen.
  • Vervolgens concretiseer je jouw wens in de best mogelijke uitkomst (outcome). Hoe voel je je dan? Wat ervaar je dan? Doe dit niet langer dan 30 seconden om te voorkomen dat je gaat dagdromen.
  • Ten derde visualiseer je de obstakels die je kunt tegenkomen, op weg naar die gewenste uitkomst. Dit is de belangrijkste stap. Focus hierbij niet zozeer op externe obstakels, maar vooral op interne belemmeringen, zoals gedachten en overtuigingen (obstacles).
  • De laatste stap betreft het formuleren van ‘als-dan’ plannetjes voor jouw 2 à 3 grootste obstakels. Door deze plannen alvast te maken, ben je als het ware mentaal voorbereid op momenten dat het lastig wordt. Want lastig wordt het. Daar kun je van op aan. Makkelijk te bereiken zaken, schoppen het immers nooit tot goede voornemens.

Ik geef een voorbeeld ter verduidelijking. Vroeger, in de pré-coronatijd, toen ik nog regelmatig op pad mocht naar opdrachtgevers, reisde ik graag met de trein. Wanneer ik rond een uur of 5 in de avond op een station liep, vond ik het lastig om de verleiding te weerstaan om ‘een vette (of in mijn geval: een zoete) bek te halen’. Lichte trek, gecombineerd met de aanvechting om mezelf te belonen na een dag hard werken, maakten dat ik regelmatig thuis kwam zonder honger. Terwijl daar lekker voor me gekookt werd of ik een koelkast trof vol smakelijke, gezonde spullen om zelf iets van te maken.

Dat wilde ik veranderen. Ik wilde niet meer ten prooi vallen aan snacken onderweg (wens). Gedroomde uitkomst: thuiskomen zonder wafel, milkshake of mars in mijn maag (outcome). Obstakels: de stationshal rond etenstijd en mijn zelfbeloningsbehoefte. Plan: een extra boterham meenemen, die na de lunch overblijft in mijn tas en die ik kan opeten op het moment dat ik op het station loop. Dat ging even goed; een week of zo. Toen bleek die gezond belegde boterham te weinig houvast te bieden. Het was niet zoet genoeg. Dus werd het een boterham met chocopasta. Daarna lukte het me stukken beter om onverzadigd de voordeur te bereiken.

Als je de WOOP-techniek eenmaal onder de knie hebt duurt het niet langer dan 5 minuten per keer. Het is een mentaal schoonmaakmiddel om de weg vrij te maken voor het bereiken van je doelen. Dus, heb je een goed voornemen voor 2021? WOOP ‘m!

Ik wens je een goed/beter/best jaar toe, waarin veel van jouw voornemens uitkomen.

Meer weten of WOOP? Kijk ook dit filmpje: