Ruim 200 bedrijven in de cement- en betonindustrie zijn aangesloten bij het Betonhuis. De missie van Betonhuis is in de eerste plaats het faciliteren van stevige en effectieve verbindingen, “tussen onze leden onderling en tussen lidbedrijven en hun opdrachtgevers”.

Onlangs rondde Betonhuis een project Vanzelfsprekend gezond en veilig af. Dit project was nodig, omdat gezond en veilig gedrag in deze industrie niet vanzelfsprekend bleek. Terwijl het belang van veiligheid en gezondheid evident is. Hoe verander je bewustzijn en gedrag? Twaalf leden van Betonhuis gingen met die vraag al experimenterend aan de slag onder leiding van een stuurgroep waarin Factor Vijf deelnam. Een vorm van actieonderzoek, waarbij de deelnemers het geleerde in een zestal bijeenkomsten mee hun bedrijven in namen, om de ervaringen weer mee terug te nemen naar de bijeenkomsten.

Eén van de resultaten van het project is een aantal hulpmiddelen, ontwikkeld en getest door de deelnemende bedrijven. Deze ondersteunen de dialoog over gezond en veilig werken. Tijdens de slotbijeenkomst op 22 april kwamen er veel positieve reacties.

Voor dit project heeft Betonhuis subsidie verkregen vanuit het Programma Eerlijk, Gezond en Veilig werk van het ministerie van SZW. Dit programma faciliteert branches en bedrijven met een gezamenlijke aanpak waarbij goede praktijken worden gedeeld en ontwikkeld. De ontwikkelde dialoogmiddelen zijn beschikbaar voor alle betoncentrales en fabrikanten van betonproducten in Nederland. Voor leden van Betonhuis zijn hieraan geen kosten verbonden.

Download hier het rapport van het project, opgesteld door Cristel van de Ven en Aukje Nauta.