Vandaag, dinsdag 17 mei 2022, rondt weer een groep peers een traject af waarbij ze hebben kennisgemaakt met intervisie. Een idee van hun leidinggevende, een hoogleraar aan de bètafaculteit van de Universiteit Utrecht. Zij merkte dat haar PhD-studenten tegen alledaagse grote en kleine vragen en problemen aan liepen, die mede te maken hadden met hun functie, rol en mate van senioriteit in de universitaire organisatie.

Vanwege haar eigen ervaring met intervisie in een leergang Leiding geven aan duurzame inzetbaarheid van Factor Vijf, besloot zij haar mensen ook intervisie aan te bieden.

In een aantal begeleide bijeenkomsten maakten twee groepen kennis met intervisie. De deelnemers bleken elkaar met steun van de aangeboden methodiek heel goed te kunnen bevragen, coachen en adviseren. De bijeenkomsten leidden ertoe dat mensen groeiden in hun rol, nieuwe inzichten kregen, zaken (anders) gingen aanpakken en vooral ook de waarde gingen zien van een open en oplossingsgericht gesprek over moeilijkheden die ze ervoeren.

De vraagstukken en de adviezen werden steeds gelaagder; eerst pakten de promovendi vooral de inhoudelijke laag,  maar steeds meer namen ze ook de relationele laag mee: over emoties, verwachtingen over zichzelf en de ander.

Zo brachten de deelnemers bijvoorbeeld hun worsteling in met het aankaarten van voor hun belangrijke onderwerpen. Hoe breng je iets nu ter sprake? Waar aarzel je over? Wat als de emoties oplopen of je gesprekspartner (meerdere) niet open lijkt te staan? Op de laatste bijeenkomst oefenden de deelnemers dan ook gespreksvaardigheden met een trainingsacteur.

Zoals ook eerdere groepen hebben gedaan, wil ook deze groep zelfstandig verder met de intervisie. “Het heeft me veel opgeleverd”, schreef een deelnemer, die na elke bijeenkomst zeer concrete stappen had gezet. Weten dat je vervolgens weer bij elkaar aan tafel zit, waar je in alle veiligheid kunt delen hoe het je is vergaan, is deze deelnemers goed bevallen.

Ook intervisie opstarten? Teams van peers met zeer uiteenlopende rol en focus bij onder meer Rijkswaterstaat, ASML, GGZ Mondriaan en DSM zijn je al voorgegaan.
Neem contact op via 06-11846469.

 

Beeld Jason Goodman op Unsplash