Vandaag is het Blue Monday. We denken dat dit de depressiefste dag van het jaar is. En dat onderzoek dit heeft aangetoond. Maar dat is niet waar. Deprimaandag is een bedenksel van de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij muntte de term in 2005 om redenen die mij niet bekend zijn. Het concept Blue Monday sloeg aan. Begrijpelijk, want 1) het zijn nog steeds donkere dagen, 2) het weer is vaak verre van fijn (tenzij het sneeuwt, zoals vandaag), 3) de meeste goede voornemens zijn al weer als sneeuw voor de zon verdwenen, 4) het duurt nog even tot een volgende vakantie (alhoewel Carnaval dit jaar vroeg valt) en 5) het is een maandag, de dag waarop de werkweek weer begint.
Maar … Blue Monday bestaat dus niet. Het is een hoax. De bewering dat deze dag de meest sombere is van alle dagen in een jaar, is niet wetenschappelijk onderbouwd. Het kan natuurlijk best zijn dat je je vandaag niet opperbest voelt. Maar dat ligt niet aan deze specifieke dag. Misschien valt jouw Blue Monday wel op een vrijdag, ergens in mei van dit jaar. Of komt-ie helemaal niet. Wie zal het zeggen?
Toch komen we niet meer onder Blue Monday uit. Veel bedrijven spelen inmiddels er immers slim op in, met boodschappen als: “Heb je de Blue Monday blues? Koop een lamp, of geef jezelf een paar schoenen of een lekker geurtje cadeau. Daar knapt je humeur zienderogen van op”. Maar ook die bewering klopt niet. Van meer spullen worden we niet gelukkiger.
Waarom vallen we dan soms toch ten prooi aan de verleiding om op dagen als deze ons gevoel van ongenoegen weg te ‘shoppen’? Dat komt omdat ons brein leidt aan hedonistische adaptatie. Dat is het mechanisme in onze hersenen waarbij we – onbewust! – gewend raken aan positieve en negatieve stimuli, en aan de emoties die hierbij vrijkomen. Met andere woorden: we wennen razendsnel aan dingen, en gaan nieuwe dingen al gauw gewoon vinden. Daarom is het eerste hapje van een ijsje altijd het lekkerst, wennen je ogen na verloop van tijd aan het donker en wordt het geven van een presentatie minder spannend als je het vaker doet. Spullen kopen geeft ons even een geluksboost. We verlangen vervolgens echter al weer snel naar meer of iets anders.
Blue Monday is de ideale dag om ten prooi te vallen aan de denkfout dat spullen kopen ons helpt om de (niet bestaande) Blue Monday Blues te bestrijden. Maar dat hoeft niet. Gelukkig kun je het ook anders aanpakken. Door bijvoorbeeld vandaag naar buiten te kijken en te zien dat het sneeuwt. Of een lunch- of avondwandeling te maken met je favoriete collega of een vriend(in), uitmondend in een sneeuwballengevecht. Door je moeder eens uitgebreid te bellen. Of vanavond, als je in bed ligt, uitgebreid je zegeningen te tellen. Allemaal dingen die niks kosten en die wél bewezen werken voor het versterken van je geluksgevoel. Of het nou Blue Monday is, of een willekeurig andere dag.
Ik wens je een fantastische Blue Monday toe!
- Mocht je nu tóch tegemoet willen komen aan jouw neiging tot hedonistische adaptatie? Dan promoot ik, net als zoveel andere bedrijven, hierbij schaamteloos míjn oplossing tegen de Blue Monday blues. In mijn boek ‘Fabels en feiten over (werk)geluk’ kun je namelijk nog veel meer lezen over wat wel en niet werkt in onze zoektocht naar geluk in werk en leven, en hoe ons brein ons daarbij continu voor de gek houdt. Hier te koop: https://coachboeken.nl/product/fabels-feiten-werkgeluk/