Hoe ontwikkel je leiderschap?

Stel, je bent steengoed in je werk en maakt stappen in je loopbaan. En dan, op een dag, ben je ineens leidinggevende, manager of bestuurder. Een nieuwe, uitdagende rol die wat anders van je vraagt dan je tot nu toe gewend was. Wat nu?

Het overkomt velen, waaronder hoogleraren aan universiteiten. Briljante wetenschappers, gefocust op de inhoud, die na hun benoeming tot hoogleraar ineens verantwoordelijk worden voor vaak grote groepen medewerkers. Hoe kunnen zij zich die leiderschapsrol soepel eigen maken? En hoe nemen zij strategische beslissingen? De Universiteit Utrecht vroeg Factor Vijf om een leiderschapstraject voor hoogleraren te ontwikkelen en uit te voeren.

Paper-denken

Parer-doen

Wat wij doen

Drie pijlers vormen de basis van de leergang Academisch Leiderschap: strategievorming, operationele daadkracht en gesprekken voeren. Elke deelnemer voert start-, coach- en eindgesprekken met een trainer van Factor Vijf. Tijdens deze gesprekken reflecteren de deelnemers op hun leiderschapsstijl, aan de hand van 360 graden feedback, en formuleren zij persoonlijke leerdoelen. Het groepsdeel van de leergang bestaat uit een kick-off, een paar aaneengesloten cursusdagen en begeleide intervisiebijeenkomsten. Tijdens de leergang behandelen we theorieën over dienend en transformationeel leiderschap. Er is vooral veel aandacht en tijd voor actie en interactie. Via oefeningen en gesprekken met aansprekende dinergasten, elkaar en acteurs vergroten deelnemers hun leiderschapskwaliteiten.De leergang van Factor Vijf wordt door de diverse groepen steevast beoordeeld met minimaal een 8. Honderd procent van de deelnemers beveelt deze leergang aan collega’s aan.

Wat wij bijdragen

Deelnemers leren hun eigen strategische koers verder te ontwikkelen en op een inspirerende wijze uit te dragen. Hierdoor zijn de hoogleraren na afloop van de leergang beter in staat om mensen te enthousiasmeren. Ook verbeteren ze hun gespreksvaardigheden, waardoor ze beter kunnen onderhandelen, conflicten hanteren en hun mensen kunnen motiveren zich te blijven ontwikkelen. Ten slotte leren ze delegeren en dingen op een andere manier voor elkaar te krijgen. Zo kunnen ze goed balanceren tussen hun inhoudelijke vak en hun bestuurlijke verantwoordelijkheden.

Paper-kijken

Vergelijkbaar werk deden we voor onder meer:

  • Santeon Ziekenhuizen
  • Provincie Gelderland
  • Universiteit Twente
  • CPB