Van de hand van Cristel van de Ven en Aukje Nauta zijn vele publicaties verschenen, waaronder artikelen, interviews, boekhoofdstukken, whitepapers en een aantal boeken. Hieronder vind je een aantal boeken en whitepapers om te downloaden. Laat je ons weten of en hoe ze je hebben geïnspireerd in je werk? Dat kan via ons algemene mailadres. Leuk! 

Anders werkenfoto cover anderswerken
Werken. Kan het anders, beter? Zonder al teveel regels? In rollen die uitdagend zijn? Met leiders die medewerkers vertrouwen, en andersom? In organisaties die zichzelf continu ontwikkelen? En waar mensen volop waardering krijgen? Ja, dat kan, zo blijkt uit de verhalen in dit boek, samengesteld door Factor Vijf met financiële ondersteuning van de NSvP. Download hier de pdf. Fysieke exemplaren bestel je hier. Bulkkorting via bestelling@sinds1883.nl

Dialoogkaart ‘In vijf stappen op weg naar duurzame inzetbaarheid’
In de zomer van 2017 ontwikkelden we de Factor Vijf dialoogkaart ‘In vijf stappen op weg naar duurzame inzetbaarheid’. Deze kaart is gebaseerd op de Koerskaart Ondernemende Mensen die we in 2016 samen met De Koers ontwikkelden. De dialoogkaart speel je in groepen van 3 à 4 mensen, in ongeveer drie kwartier tijd. Het is een korte en krachtige interventie voor zowel medewerkers als leidinggevenden. Spelers van de kaart reflecteren met elkaar op hun vitaliteit, vakmanschap en verandervermogen. Deelnemers bepalen zelf welke eerste stap zij willen zetten om lekker en met plezier te kunnen werken.
Download hem hier en print op A3, 300 grams houtvrij offset voor het beste resultaat. A4 nodig? Neem contact op via 06-11846469.

Duurzaam flex
Als je denkt aan de flexbranche, dan denk je niet meteen aan duurzame inzetbaarheid. Immers, intermediairs zetten mensen voor korte tijd in, in plaats van lange, loyale dienstverbanden mogelijk te maken. Toch maken juist innovatieve intermediairs werk van duurzame inzetbaarheid, zeker nu lifetime employment aan waarde inboet. Intermediairs kunnen mensen fit voor de arbeidsmarkt houden, onafhankelijk van de aard van hun contract. Hoe? Dat beschrijft Aukje Nauta in een paper, dat ze schreef in opdracht van de NBBU, belangenbehartiger van ruim 1.100 intermediairs in de flexbranche.
Je vindt de paper hier.Inspiratieboekje

Het grote kleine inspiratieboekje voor HR en Nieuw Organiseren
In samenwerking met TCG heeft nieuworganiseren.nl het Grote Kleine Inspiratieboekje voor HR & Nieuw Organiseren uitgebracht, met bijdragen van alle experts die hebben meegewerkt aan het congres ‘Nieuw Organiseren: de belangrijkste uitdaging voor HR!’ Eén van de bijdragen is van Aukje Nauta. Hier kun je het downloaden.

Hoe werkt werk in 2028?
FCB is de organisatie die werkgevers en werknemers in de branches Welzijn, Jeugdzorg en Kinderopvang stimuleert en ondersteunt bij de ontwikkeling van het werk. Eind september 2014 hield FCB een bijeenkomst om de toekomst van werk te verkennen. Met een lezing leidde Aukje Nauta het thema van deze dag in. In haar lezing verkent ze de toekomst, die we zelf mede bepalen: hoe willen we dat zorg werkt? En wat moet er dan nu gebeuren? Daarna begonnen de gesprekken, uitmondend in een idee over ‘hoe werk werkt in 2028’. Voor deze dag schreef Aukje Nauta een whitepaper, die ze later bewerkte tot dit artikel in PW.

I-deals in Nederland
Factor Vijf doet onderzoek naar i-deals. I-deals zijn maatwerkafspraken die medewerkers met hun leidinggevenden uitonderhandelen over werk, ontwikkeling en arbeidsvoorwaarden. In onze onderzoeks- en adviespraktijk komen we regelmatig praktijkvoorbeelden van i-deals tegen. In dit whitepaper i-deals bundelen we deze praktijkvoorbeelden, met als doel: inspiratie bieden voor medewerkers en leidinggevenden om – desgewenst – ook i-deals te sluiten.

Jongvolwassenen op de arbeidsmarkt
De Nederlandse Stichting voor Psychotechniek (NSvP) hield 17 november 2015 een zeer interactieve Kompasmiddag waarin werd stilgestaan over de arbeidsmarkt en zelfs de samenleving waarin de jongvolwassenen van nu groot zullen worden. Wat moet voor de NSvP de focus voor de komende jaren zijn, willen die jongvolwassenen kunnen floreren?
De whitepaper De Omkering, die Aukje Nauta schreef voor de NSvP ter gelegenheid van deze middag, kun je hier downloaden.

Nationaal onderzoek Duurzame Inzetbaarheid 
Voor Vakmedianet doet Factor Vijf jaarlijks onderzoek naar de stand van zaken rond duurzame inzetbaarheid. Het thema bleek stevig op de agenda te staan bij de helft van de organisaties. Tegelijk was en bleef er ruimte voor verbetering. Het zou bijvoorbeeld goed zijn als het topmanagement duidelijk maakt dat het ernst is met de wens om medewerkers duurzaam inzetbaar te houden. Nieuwsgierig?
Lees de whitepapers van Vakmedianet hier: 2016, 2017,  2018 en 2019.

Robots en de toekomst van hand-on werk
Eind 2015 organiseerde Vebego een groepsgesprek met een aantal deskundigen, waaronder Aukje Nauta, over de toekomst van hands-on werk bij de komst van robots. Van deze discussie werd een verslag gemaakt. Vebego ziet bij de onvermijdelijke komst van robots voor al kansen om het werk prettiger en afwisselender te maken. Het is tegelijk nodig om bewust in te zetten op vakmanschap en zelfsturing in brede zin.
In deze Vebego-whitepaper lees je waarom.

Tango op de werkvloerTango
Tango op de werkvloer gaat over hoe je vastgelopen cao-onderhandelingen vlottrekt, ruzies op de werkvloer oplost, en omgaat met almaar flexibeler arbeidsrelaties. Het boek laat zien dat rondom inzetbaarheid van werknemers doorbraken nodig zijn. Dit in 2011 verschenen boek van de hand van Aukje Nauta is wel eens profetisch genoemd. Feit is dat het nog altijd actueel is. Destijds werd het bestempeld tot must read voor manager, HRM’er, CAO-onderhandelaar en elk OR-lid, in de Gids voor Personeelsmanagement (nr 10, Mariëlle Sonneberg). “In haar analyses en aanbevelingen combineert Nauta zeer succesvol wetenschap en business”, aldus Sonnenberg.
Fysieke exemplaren zijn inmiddels collectors’ items. Gelukkig kun je hier de pdf downloaden.

Werk met liefde – oratie Aukje Nauta
Op 7 december 2018 hield Aukje Nauta haar inaugurele rede ‘Werk met Liefde’, ter aanvaarding van de bijzondere Sioo-leerstoel ‘Enhancing individuals in a dynamic work context’ aan de Universiteit Leiden.
Zij pleitte voor prosociaal werkgeverschap ter bestrijding van de treurnis die zij momenteel op veel werkvloeren waarneemt. Lees de oratie hier in pdf.

Daan van Bergen maakte een filmimpressie van de middag en Anna Zanger peilde de reacties onder toehoorders. Onder andere De Telegraaf, O&O, Intermediair en TvOO (verschijnt binnenkort) interviewden Aukje over haar oratie, waarvan een bewerking inmiddels ook is gepubliceerd in M&O

Tool: WOOP jezelf naar Werkgeluk
Veel goede voornemens stranden tijdens de uitvoeringsfase. Maar niet als je WOOP gebruikt. WOOP staat voor Wish, Outcome, Obstacles en Plan. Deze wetenschappelijk onderbouwde denkmethodiek helpt je (team) om een wens te concretiseren tot een gewenste uitkomst. Cristel van de Ven ontwierp samen met playful intervention designer Maurice van Dinther een tool om je daarbij te helpen. Download de tool hier en print hem liefst op A3. Een stopmotion instructiefilmpje voor de WOOP-tool vind je op ons YouTubekanaal!