Cristel van de Ven en Aukje Nauta schrijven regelmatig artikelen, boekhoofdstukken, onderzoeksrapporten en whitepapers en geven interviews. Ook ontwikkelen ze tools die mensen op een speelse manier laten nadenken en in gesprek brengen over belangrijke thema’s rondom werken en organiseren. Een bloemlezing van onze tools en publicaties vind je hieronder.

Werk met liefde – oratie Aukje Nauta
Op 7 december 2018 hield Aukje Nauta haar inaugurele rede ‘Werk met Liefde’, ter aanvaarding van de bijzondere Sioo-leerstoel ‘Enhancing individuals in a dynamic work context’ aan de Universiteit Leiden.
Zij pleitte voor prosociaal werkgeverschap ter bestrijding van de treurnis die zij momenteel op veel werkvloeren waarneemt. Lees de oratie hier in pdf. Daan van Bergen maakte een filmimpressie van de middag en Anna Zanger peilde de reacties onder toehoorders.

Nationaal onderzoek Duurzame Inzetbaarheid 
Voor Vakmedianet doet Factor Vijf elk jaar onderzoek naar de stand van zaken rond duurzame inzetbaarheid. Het thema blijft elk jaar stevig op de agenda te staan bij de helft van de organisaties. Lees de artikelen en whitepapers die Cristel van de Ven en Aukje Nauta over hun jaarlijkse DI-onderzoek schreven: 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 en 2021.

Tool: Dialoogkaart ‘In vijf stappen op weg naar duurzame inzetbaarheid’
De dialoogkaart ‘In vijf stappen op weg naar duurzame inzetbaarheid’ is gebaseerd op de Koerskaart Ondernemende Mensen. Deze ontwikkelden we in 2016 samen met De Koers. De dialoogkaart speel je in groepen van 3 à 4 mensen, in ongeveer drie kwartier tijd. Het is een krachtige interventie voor zowel medewerkers als leidinggevenden. Spelers van de kaart reflecteren met elkaar op hun vitaliteit, vakmanschap en verandervermogen. Deelnemers bepalen zelf welke eerste stap zij willen zetten om met plezier te kunnen werken. Download hem hier en print op A3, 300 grams houtvrij offset voor het beste resultaat, of neem contact op.

Tool: WOOP jezelf naar Werkgeluk
Veel goede voornemens stranden tijdens de uitvoeringsfase. Maar niet als je WOOP gebruikt. WOOP staat voor Wish, Outcome, Obstacles en Plan. Deze wetenschappelijk onderbouwde denkmethodiek helpt je (team) om een wens te concretiseren tot een gewenste uitkomst. In 2020 ontwierp Cristel van de Ven samen met playful intervention designer Maurice van Dinther een tool om je daarbij te helpen. Download de tool hier en print hem liefst op A3. Een stopmotion instructiefilmpje voor de WOOP-tool vind je op ons YouTube kanaal!

Tool: Zoutvaatje voor duurzame inzetbaarheid
In 2018 ontwikkelde Factor Vijf, eveneens in samenwerking met Maurice van Dinther, een interventie in de vorm van een zoutvaatje. Deze speelse gesprekstool vormt een mooie aanleiding voor een goed gesprek over duurzame inzetbaarheid. In dit filmpje zie je de instructie voor het maken en spelen. Wil je zoutvaatjes bestellen? Neem contact op.

Aukjes Aanraders bij People Power Podcast
Sinds 2016 geeft Aukje Nauta iedere maand een tip over duurzame inzetbaarheid of aanverwante onderwerpen, in de vorm van een gesproken column in de podcast over de kracht van mensen in organisaties door Glenn van der Burg op People Power Podcast. Via deze link vind je al Aukjes Aanraders op een rij.

I-deals in Nederland
Factor Vijf doet onderzoek naar i-deals. I-deals zijn maatwerkafspraken die medewerkers met hun leidinggevenden uitonderhandelen over werk, ontwikkeling en arbeidsvoorwaarden. In onze onderzoeks- en adviespraktijk komen we regelmatig praktijkvoorbeelden van i-deals tegen. In de whitepaper i-deals (2016) bundelen we deze praktijkvoorbeelden, in de hoop dat ze je inspireren om ook i-deals te sluiten. En in dit artikel (2018) van Cristel van de Ven e.a. in Gedrag en Organisatie lees je wat uitdagende maatwerkafspraken doen voor iemands inzetbaarheid.

De Omkering
De Nederlandse Stichting voor Psychotechniek (NSvP) gaf Aukje Nauta in 2015 de opdracht om een whitepaper te schrijven over wat er moet veranderen op de arbeidsmarkt. Dit resulteerde in de whitepaper De Omkering.

foto cover anderswerken

Anders werken
Werken. Kan het anders, beter? Zonder al teveel regels? In rollen die uitdagend zijn? Met leiders die medewerkers vertrouwen, en andersom? In organisaties die zichzelf continu ontwikkelen? En waar mensen volop waardering krijgen? Ja, dat kan, zo blijkt uit de verhalen in dit boek, samengesteld door Factor Vijf met financiële ondersteuning van de NSvP. Download hier de pdf van het boek, dat in 2014 verscheen.

Tango

Tango op de werkvloer
Tango op de werkvloer gaat over hoe je vastgelopen cao-onderhandelingen vlot trekt, ruzies op de werkvloer oplost, en omgaat met almaar flexibeler arbeidsrelaties. Het boek laat zien dat rondom inzetbaarheid van werknemers doorbraken nodig zijn. Dit in 2011 verschenen boek van de hand van Aukje Nauta is wel eens profetisch genoemd; het is in elk geval nog altijd actueel. Fysieke exemplaren zijn inmiddels collectors’ items. Gelukkig kun je hier de pdf downloaden.

Diversiteit en inclusie
In toenemende mate is er van boardroom tot werkvloer sprake van diversiteit in de samenstelling van teams. Dit vraagt om inclusie; het (h)erkennen, waarderen en benutten van divers talent. In verschillende artikelen legt Cristel van de Ven uit hoe stereotypen ons denken en handelen beïnvloeden, en hoe we een ‘wij-zij’-gevoel kunnen voorkomen door bewuster om te gaan met verschillen.