Op 11 april 2018 was het zover: het eindrapport werd gepresenteerd van een enkele maanden durend onderzoek naar duurzame inzetbaarheid in de Zeescheepvaart. In opdracht van het bestuur van de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Zeescheepvaart en het bestuur van de Stichting Zee-Risico 1996 spraken onderzoekers van Factor Vijf Organisatieontwikkeling onder meer met zeevarenden en werkgevers, werd een uitgebreide enquête gehouden en voeren onderzoekers mee op schepen.

In dit rapport gaan we eerst in op de aanleiding van het onderzoek en beschrijven we wat duurzame inzetbaarheid is. Na presentatie van de onderzoeksvragen, de onderzoeksopzet en de respons, geven we de belangrijkste resultaten van het onderzoek weer.

We sluiten af met tien conclusies en aanbevelingen voor werkgevers en zeevarenden en vijf aanbevelingen voor de sociale partners.

Ook Jochem Uytdehaage gaf op 11 april een presentatie; hij kwam met praktische tips waarmee je proactief kunt zorgen dat je zo lang mogelijk inzetbaar blijft.

Je vindt het rapport hier.