De huidige tijden hebben één ding duidelijk gemaakt: er wordt in politiek Den Haag wel over ZZP’ers gesproken, maar niet met ZZP’ers. Het gevolg is dat de 1,3 miljoen zelfstandig ondernemers anders worden behandeld dan ondernemers mèt personeel.

Waarom staat de zelfstandigenaftrek bijvoorbeeld op de tocht? Een grote groep mensen heeft deze nodig om te kunnen (blijven) ondernemen, te innoveren en te investeren in vakmanschap. Een heldere definitie, positie en stem van zelfstandigen in het werkveld is van belang om te voorkomen dat het ondernemen deze mensen onmogelijk wordt gemaakt.

Tijd om aandacht te vragen voor de zelfstandige, tijd om de Vereniging Zelfstandigen Nederland op te richten. Via de aangesloten verenigingen vertegenwoordigt VZN inmiddels 100.000 zelfstandigen, en staat open voor aansluiting door andere verenigingen voor zelfstandig ondernemers zonder personeel. Voorzitter is Cristel van de Ven.

In de podcast Prinsjesdag van deondernemer.nl legt Cristel uit wat de drijfveren zijn van de VZN en haar oprichters Ondernemend Nederland, Zelfstandigen Bouw, Solo Partners en ZZP-Nederland.

Beluister de podcast hier.